Kwink magazine

Beste lezer, 

Goed nieuws! Uw kind leert op school met Kwink

Kwink is een methode voor sociaal-emotioneel leren. Wij geloven dat een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling voor een groot deel het resultaat is van veel oefenen. We kennen allemaal de uitspraken: ‘Gedraag je eens!’ ‘Doe normaal’ en ‘Wees eens rustig’. Maar wat is normaal eigenlijk, waarom ben je rustig of juist druk? Wanneer ben je een goede vriend voor iemand anders en hoe ga je om met je talenten? 

Hoe voelt boosheid voor jou? Welke keuzes maak je en waarom? Sociaal-emotioneel leren (afgekort SEL) zorgt ervoor dat leerlingen gedurende hun schoolloopbaan de antwoorden op deze en andere vragen verkennen. Samen met de leerkracht en klasgenoten. 

SEL gaat uit van vijf gedragscompetenties: Besef van jezelf, Zelfmanagement, Besef van de ander, Relaties kunnen hanteren en Keuzes kunnen maken. Leerlingen ontwikkelen vaardigheden om nu en later succesvol mee te kunnen doen in de maatschappij. 

Daarover is veel te ontdekken. Daarom nemen we acht schooljaren om deze begrippen samen met de leerlingen tot op de bodem uit te pluizen. Spelenderwijs uiteraard, met het digibord als belangrijk instrument. 

Elke les start met een filmpje waarover leerlingen vervolgens met elkaar in gesprek raken. Pas later maken we de koppeling naar de praktijk in het klaslokaal en daarbuiten. Zo zorgen we voor veiligheid tijdens de introductie van het onderwerp en maken we het later in de les juist zo concreet mogelijk. Kwink zorgt ervoor dat leerlingen en leraren veel plezier beleven aan sociaal-emotioneel leren. Als dat lukt is onze missie geslaagd. In ieder geval, bijna… 

De sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind is het meest stevig als ouders/verzorgers kunnen aansluiten bij dat wat de school aanbiedt. Zo beklijft dat wat aangeboden is beter. Daarom daag ik u uit om samen met uw kind te praten over Kwink. Moeilijk? Integendeel, want vier keer per jaar brengen we een koelkastposter uit om u daarbij te helpen. Op deze poster vindt u oefeningen om samen met uw kind aan de slag te gaan. Ook brengen we de ouderbrief uit met daarin informatie over dat wat uw kind op school leert. 

In dit magazine gaan we dieper in op wat SEL precies is en vertellen we u hoe een Kwink-les is opgebouwd.

Veel leesplezier. 

SEL moet je doen! 

Wouter Siebers